«Άθυτος της Άφυτου»

Το χωριό των καλλιτεχνών

Πολιτιστικά δραστηριοποιείται ο Σύνδεσμος Φίλων Λαογραφίας και Παράδοσης Αφύτου.

Το 1980 ιδρύθηκε λαογραφικό μουσείο με πρωτοβουλία του λαογραφικού συλλόγου και του Νίκου Παραλή. Το μουσείο στεγάζεται σε κτήριο της οικογένειας Αλετρά. Εκτίθενται γεωργικά εργαλεία, σκεύη του νοικοκυριού και είδη αγγειοπλαστικής. Καθώς και η λαογραφική βιβλιοθήκη

Λαογραφικό Μουσείο Αθύτου , 1980

Η Άφυτος, ή Άθυτος, είναι ένα ορεινό χωριό με πέτρινα σπίτια και λιθόστρωτους δρόμους με θέα στον Τορωναίο Κόλπο, κάτω από το οποίο βρίσκεται μια δημοφιλής παραλία. Ο ναός του Αγίου Δημητρίου από το 1800 δεσπόζει στην κεντρική πλατεία, ενώ κατά μήκος των γκρεμών και στην ακτή υπάρχουν εστιατόρια με φαγητό της Μακεδονίας και μπαρ με θέα στη θάλασσα. Στο Λαογραφικό Μουσείο Αφύτου εκτίθενται κεραμικά, υφάσματα και έργα τέχνης, ενώ στο φεστιβάλ της Αφύτου υπάρχουν εκθέματα street art και ζωντανή μουσική το καλοκαίρι

Η τέχνη ανθεί µέσα σε τενεκέδες τυριού και στολίζει τον τόπο. Στην πλατεία, στα σοκάκια, στα µπαλκόνια, στο καλντερίµι που οδηγεί στην παραλία, η Αφυτος, ένα από τα πιο γνωστά και τουριστικά µέρη της Χαλκιδικής είναι γεµάτη… ολάνθιστους τενεκέδες τυριού. Πάνω τους έχουν σχέδια, τοπία καλοκαιρινά, εικόνες από την Ελλάδα, από τη ζωή στην ύπαιθρο, από την καθηµερινότητα στην πόλη, όµορφα πρόσωπα, δυνατά ζώα κ.ά.!

“Τενεκέδες Τυριού ζωγραφισμένοι”

Λιθόστρωτοι δρόμοι, όμορφα τοπία, μικρά μαγαζάκια, καλλιτέχνες του δρόμου, μελωδίες και χρώμα είναι λίγα απ’ όσα μπορείτε να απολαύσετε φτάνοντας στην Άφυτο. Η Άφυτος πήρε το ονομά της από τη μειωμένη βλάστηση που χαρακτήριζε το χωριό,. Ωστόσο, με τα χρόνια το όνομα της παραλλάχθηκε σε Άθυτο, με αποτέλεσμα σήμερα να φέρει και τα δύο ονόματα. Αποτελεί ένα από τα πρώτα και πιο όμορφα χωρία της Κασσάνδρας και βρίσκεται χτισμένη κατά μήκος ενός βράχου που της χαρίζει μια όμορφη θεά στο Τορωναίο κόλπο

Βράχος Αθύτου
“Πλατεία Αθύτου”
“Κοινότητα Αθύτου”

Αποτελεί έναν προορισμό που μπορείτε να επισκεφτείτε όλο το χρόνο καθώς κάθε εποχή έχει διαφορετική ομορφιά. Εάν επιλέξετε να πάτε καλοκαίρι, το φεστιβάλ “ Άφυτος της Αθύτου ” αποτελεί ένα από τα κυριότερα δρώμενα της περιοχής, που αξίζει να παρακολουθήσετε στους δρόμους της, καθώς θα σας αφήσει μια γεύση από Χαλκιδικιώτικη κουλτούρα και τέχνη.

“Παραλία Αθύτου”

Κατηφορίζοντας από την κεντρική πλατεία και μόλις συναντήσεις το άγαλμα , έχεις δύο επιλογές: να στρίψεις δεξιά προς την παραλία Βάρκες ή αριστερά προς Μουδουνού και Λιόση.

Η παραλία Βάρκες είναι μια σχετικά μικρή παραλία ! Τα νερά είναι καθαρά, αλλά σε ένα μεγάλο μέρος της η παραλία έχει μεγάλες πέτρες που δυσκολεύουν την είσοδό σου στο νερό.

Αντιθέτως, αν κατευθυνθείς προς την άλλη πλευρά θα συναντήσεις την παραλία Μουδουνού με ένα μεγάλο μέρος της να έχει ελεύθερη πρόσβαση και ησυχία.

Με χαρά να σας αποκαλύψουμε τα μυστικά της Αθύτου και να σας ξεναγήσουμε , απολαμβάνοντας ασφάλεια, πολυτέλεια και άνεση με το υπερπολυτελή στόλο ταξί μας!

“Ακολουθήστε μας στα Social Media για περισσότερα”

   Επιμέλεια Δημήτρης Γιακομίδης

Περισσότερα

Εκδρομές

Οι 10 Καλύτερες Παραλίες Στην Χαλκιδικη

Στο παρακάτω άρθρο θα βρείτε τις προτάσεις μας για τις καλύτερες παραλίες της Χαλκιδικής! Ξεκιναμε; 1) Παραλία Καλογριάς (Σιθωνία) Μία ακόμη υπέροχη παραλία της Χαλκιδικής!

Σημεία ενδιαφέροντος

Λαική Αγορά

Η Λαϊκή Αγορά γίνεται κάθε Τρίτη στην Κασσανδρεία από περίπου τις 8:00 πμ έως λίγο μετά τις 2:00 μμ , έχει χρώμα Ελληνικό και αρώματα

Show Buttons
Hide Buttons