“10 + 1 Μέρη για να επισκεφτείτε στην Κασσάνδρα”

1) Ιματικά Λουτρά Αγίας Παρασκευής

Μια γαλήνη κοσμεί τον τόπο εναρμονισμένη με τα κύματα του Αιγαίου που αγγίζουν μουσικά τα απόκρημνα βράχια και μουρμουρίζουν το ατελείωτο τραγούδι τους στην σκοτεινή θαλασσινή σπηλιά καθώς ανακατεύονται με το θεϊκό που βγαίνει από τα σπλάχνα αυτής της αγιασμένης γης για να θεραπεύσει την ψυχή και το σώμα.

Πάνω στα βράχια, σε ένα μαγευτικό περιβάλλον με θεά το Αιγαίο Πέλαγος γεννήθηκε το υπερσύγχρονο υδροθεραπευτήριο της Αγίας Παρασκευής και το έμπειρο προσωπικό του σας περιμένει για να σας αναζοωγονήσει.

Τα Ιαματικά θερμά Λουτρά της Αγίας Παρασκευής είναι ένα σύγχρονο υδροθεραπευτήριο με θέα το απέραντο γαλάζιο. Οι θερμές πηγές έχουν μοναδικές θεραπεύτηκες ιδιότητες όπου τα νερά αναβλύζουν από τα έγκατα της γης.Η θερμοκρασία του κυμαίνεται μεταξύ των 37,5 και 39 βαθμών Κελσίου.

2) Άθυτος ή Άφυτος

Η Άφυτος ή Άθυτος είναι ένα παραδοσιακό χωριό το οποίο έχει καταπληκτική θέα στον Τορωναίο κόλπο καθώς το χωριό είναι χτισμένο σε ύψωμα πάνω από την ακτή. Τα περισσότερα σπίτια είναι χτισμένα από πέτρα με μια εξαιρετική αρχιτεκτονική. Ο επισκέπτης έχει επίσης την ευκαιρία να θαυμάσει την μοναδικής αρχιτεκτονικής εκκλησία του Αγ. Δημητρίου που χτίστηκε το 1859 και βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού, αρχοντικά σπίτια αλλά και διάσημα γλυπτά.Στο κέντρο του χωριού θα βρείτε το λαογραφικό μουσείο το οποίο φιλοξενεί διάφορες εκθέσεις καλλιτεχνών και θα μπορέσετε να δείτε εργαλεία και σκεύη που χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν οι κάτοικοι της περιοχής.

3) Ιερό Άμμωνα Δία στην Καλλιθέα

Ένας από τους σημαντικότερους ναούς που έχουν εντοπιστεί στη Χαλκιδική, είναι αυτός του Άμμωνα Δία στην Καλλιθέα. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, κατά το 2ο μισό του 8ου πΧ αιώνα ιδρύθηκε από τους Ευβοείς αποίκους της πόλης Άφυτις ιερό του Διονύσου που λατρευόταν μαζί με τις Νύμφες στο σπήλαιο κάτω από το βράχο, στη νοτιοδυτική πλευρά του χώρου.Στο βόρειο τμήμα του χώρου, ιδρύθηκε προς το τέλος του 5ου αιώνα π.Χ. ιερό του αιγυπτιακής προέλευσης θεού Άμμωνα Δία, και κατά τον 4ο αιώνα πΧ, κτίστηκε δίπλα στο βωμό περίπτερος ναός δωρικού ρυθμού, τη στέγη του οποίου διακοσμούσαν πήλινες κεραμώσεις, ανάγλυφες και έγχρωμες.

4)Βυζαντινός Πύργος στην Νέα Φωκαία

Το παραθαλάσσιο χωριό της Ν.Φώκαιας με το καλοδιατηρημένο βυζαντινό πύργο Στο λιμάνι του χωριού δεσπόζει ένας βυζαντινός πύργος ύψους 17 μέτρων που ανήκε σε μετόχη της μονής του Αγίου Παύλου και αποτελούσε κατά την επανάσταση του 1821 το στρατηγείο του αρχηγού της επανάστασης στη Χαλκιδική, Εμμανουήλ Παπά αποτελεί πόλο έλξης των παραθεριστών . Είναι από τα νεότερα χωριά της Κασσάνδρας, γιατί ιδρύθηκε το 1922 από πρόσφυγες Μικρασιάτες. Αν και είναι νέο χωριό, έχει να επιδείξει μια μακραίωνη Ιστορία. Η περιοχή κατοικείται από τα αρχαία χρόνια. Στους ιστορικούς χρόνους άκμασαν δυο πόλεις. Η Σάνη αποικία των Ερετριέων, κτισμένη στη δυτική παραλία και η Σκίθαι κτισμένη στον Τορωναίο κόλπο.Ενδιαφέρον παρουσιάζει το πανηγύρι των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στις 29-30 Ιουνίου. Η λειτουργεία τελείται στο εκκλησάκι του Αγίου Παύλου, που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού. Πρόκειται ουσιαστικά για λαξευμένο, στα βραχώδη πετρώματα του χωριού, Μακεδονικό τάφο, ο οποίος προκαλεί το δέος των επισκεπτών, καθώς σύμφωνα με τη παράδοση εκεί κατέφυγε ο Απόστολος Παύλος για να γλιτώσει από τους διώκτες του. Στο εσωτερικό του σχηματίζονται δωμάτια και υπόγειος διάδρομος, ο οποίος οδηγεί στο αγίασμα.

5)Η Πρωτεύουσα του Δήμου , Κασσανδρεία

Η Κασσανδρεία ή αλλιώς Βάλτα, είναι το διοικητικό κέντρο της Κασσάνδρας και αποτελεί ταυτόχρονα το οικονομικό, πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο της περιοχής. Είναι ένα μη παραθαλάσσιο χωριό, με μία όμορφη κεντρική πλατεία που έχει στο επίκεντρο της ένα αιωνόβιο πλάτανο και στα πλακόστρωτα σοκάκια για να περπατήσετε και να θαυμάσετε την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των κτιρίων που διατηρείται μέχρι και σήμερα στο χωριό. Χαρακτηριστικό δείγμα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής είναι το κτίριο του Δημαρχείου που χτίστηκε το 1926 και οι εκκλησίες του χωριού, ο ναός της Γέννησης της Θεοτόκου και ο ναός του Αγίου Αθανασίου που κατασκευάστηκαν το 1850

6) Η ”Μύτη” στο Ποσείδι

Το περίεργο σχήμα, το καταπράσινο νερό και η χρυσή άμμος αποτελούν απόδειξη ότι η παραλία Μύτη στο Ποσείδι είναι από τις καλύτερες παραλίες της Χαλκιδικής. Ήταν ευλογημένη από τον Θεό Ποσειδώνα. Η Μύτη είναι μια εντυπωσιακή παραλία με μοναδικό όνομα. Είναι ένα μακρύ κομμάτι γης που εισέρχεται στη θάλασσα, ενώ η μορφή του αλλάζει λόγω των παλιρροιών. Λόγω του σχήματος της ονομάζεται Μύτη. Είναι επίσης γνωστό ως το Ακρωτήριο του Ποσείδι ή Αμμόγλωσσα. Υπάρχει μια χρυσή παραλία με τον περίφημο φάρο και το καταπράσινο τοπίο ακριβώς πίσω από αυτό που στέκεται ως το σκηνικό ενός έργου μεγάλου ζωγράφου. Η Μύτη δεν είναι η μόνη παραλία της περιοχής και αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, οι άλλες δύο παραλίες στο Ποσείδι είναι εξαιρετικές από κάθε άποψη – καθαρά νερά, όμορφη άμμο, τεράστιο μέγεθος κ.λ.π.Η παραλία με τις περισσότερες επισκέψεις στην περιοχή είναι η παραλία Αιγαιοπελαγίτικα, η οποία εκτείνεται στη δεξιά πλευρά του φάρου και κοντά στο κάμπινγκ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

7) Αρχαία Μένδη στην Καλάνδρα

Η αρχαία Μένδη, μία από τις σημαντικότερες αποικίες της Ευβοϊκής Ερέτριας, βρίσκεται στη κοινότητα Καλάνδρας. Σύμφωνα με τα ανασκαφικά ευρήματα, η κατοίκησή της ξεκινά στoν λεγόμενο α’ ελληνικό αποικισμό (12ος – 10ος αι. π.Χ.). Η πόλη οφείλει το όνομά της στο αρωματικό φυτό μίνθη, ένα είδος μέντας, που φύεται ακόμη στην περιοχή. Από τη Μένδη καταγόταν ο αρχαίος κλασικός γλύπτης Παιώνιος, ο οποίος σμίλευσε τη Νίκη που στεκόταν μπροστά από την ανατολική πλευρά του ναού του Δία στην Ολυμπία (ανάθημα των Μεσσηνίων και των Ναυπακτίων για τη νίκη τους κατά των Σπαρτιατών μετά τη μάχη της Σφακτηρίας το 424 π.Χ.) και η οποία σήμερα εκτίθεται στο μουσείο της Ολυμπίας.

8) Παναγία Φανερωμένη ( Παναγούδα) στην Σκιώνη

Το παραθαλάσσιο εκκλησάκι της Παναγίας Φανερωμένης βρίσκεται στη νέα Σκιώνη και χρονολογείται στον 16ο αιώνα.
Χτισμένο σε μια μοναδική τοποθεσία πάνω στην ακροθαλασσιά, το εκκλησάκι ξεχωρίζει για τις πανέμορφες τοιχογραφίες του και φημίζεται γιατί φιλοξενεί τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Πολλοί θρύλοι σχετίζονται με την εικόνα αυτή που είναι ζωγραφισμένη σε όρθια μαρμάρινη βάση αγάλματος και σύμφωνα με την παράδοση βρέθηκε να επιπλέει στη θάλασσα.

9) Το “Κάνιστρο” στο Παλιούρι

Η παραλία Κάνιστρο βρίσκεται στο νότιο ανατολικό άκρο της Κασσάνδρας. Η διαδρομή για να κατεβείτε στην παραλία είναι πολύ όμορφη και περνά μέσα από ένα πευκόδασος ενώ η θέα από τα βράχια είναι μαγική.
Το ακρωτήρι Κάνιστρο μια λεπτή λωρίδα στεριάς που χωρίζει τη θάλασσα στα δυο. Μια μύτη γης μέσα στην θάλασσα στην μέση του όρμου και πάνω της ένα κατάλευκο παλιό εκκλησάκι του Αη Νικόλα από το 1865 κτισμένο από αρχαίες πέτρες του «Καναστραίου Απόλλωνα» ενός αρχαίου ναού Ιωνικού ρυθμού που καταμαρτυρείται από τα υλικά που είναι εντοιχισμένα στο νέο ναο όπως το μεγάλο κιονόκρανο.

10) Μοναστήρι Όσιου Ιωάννη του Ρώσου στο Πευκοχώρι

Η Ιερά Μονή Οσίου Ιωάννου του Ρώσου βρίσκεται στην κορυφογραμμή της χερσονήσου Κασσάνδρας, στην περιοχή του Πευκοχωρίου.Στο Ιερό Ησυχαστήριο φυλάσσεται τμήμα του σκηνώματός του, ενώ ένα ολόκληρο άφθαρτο ιερό λείψανό του φυλάσσεται στην εκκλησία του στο Προκόπι Ευβοίας.

11) Λίμνη Μαυρόμπαρα στο Πολύχρονο

Σε υψόμετρο 200μ. τρία km πάνω από το Πολύχρονο , στην καρδιά του βουνού της Κασσάνδρας, βρίσκεται μια μικρή λίμνη που ονομάζεται Μαυρόμπαρα και παρουσιάζει μεγάλο οικολογικό ενδιαφέρον. Μνημείο της φύσης από το 1997, αποτελεί ένα μοναδικής ομορφιάς υδροβιότοπο, τον οποίο επισκέπτονται πολλοί τουρίστες κάθε χρόνο. Εδώ βρίσκονται τα τρία σπάνια είδη της ευρωπαϊκής νεροχελώνας Testudinata (testudo hermanii boetgeri, emys orbicularis & mauremys caspica), που είναι υπό εξαφάνιση και βρίσκουν καταφύγιο στα ήρεμα νερά της. Προστατεύονται από την Σύμβαση της Βόννης Ν.2719 και την Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την διατήρηση της άγριας χλωρίδας και πανίδας.

Αποτελεί τη μοναδική στη Χερσόνησο της Κασσάνδρας λίμνη. Η περιοχή ονομάστηκε έτσι από τους κατοίκους του Πολυχρόνου. Η δημιουργία της θα πρέπει να οφείλεται σε κατολισθήσεις του εδάφους πριν από πολλούς αιώνες. Το 1995 ο κυνηγητικός σύλλογος Κασσάνδρας κατασκεύασε με πέτρα την βρύση που τρέχει πάντα κρύο νερό ενώ το Δασαρχείο Κασσάνδρας τοποθέτησε ξύλινα παγκάκια στον έξω από την λίμνη καθαρισμένο χώρο. Αξίζει μια βόλτα μέχρι τη Μαυρόμπαρα, που εκτός από τις χελώνες, έχει αρκετές περιπατητικές διαδρομές, εκκλησάκια, πηγές και σπάνια βλάστηση κι όλα αυτά λίγα χιλιόμετρα από το Πολύχρονο.

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ώστε να κλείσετε ένα υπέροχο tour στους υπέροχους αυτούς προορισμούς της Κασσάνδρας!

Επιμέλεια : Δημήτρης Γιακομίδης
Κειμενα : Τίτα Παπανδρέου , Δήμητρα Δημητροπούλου

Περισσότερα

Εκδρομές

Οι 10 Καλύτερες Παραλίες Στην Χαλκιδικη

Στο παρακάτω άρθρο θα βρείτε τις προτάσεις μας για τις καλύτερες παραλίες της Χαλκιδικής! Ξεκιναμε; 1) Παραλία Καλογριάς (Σιθωνία) Μία ακόμη υπέροχη παραλία της Χαλκιδικής!

Σημεία ενδιαφέροντος

Λαική Αγορά

Η Λαϊκή Αγορά γίνεται κάθε Τρίτη στην Κασσανδρεία από περίπου τις 8:00 πμ έως λίγο μετά τις 2:00 μμ , έχει χρώμα Ελληνικό και αρώματα

Show Buttons
Hide Buttons